Sidan uppdaterades:
2003-05-18


Index

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Hållnäs Hembygdsdräkt

Hållnäsdräkten
Från vänster: Bernt Ögren, Gurli Ögren, Ann-Marie Bohlin,
Inga Thorsell och Sölve Palmgren.

INVIGD
Hållnäsdräkten invigdes den 27 juli 1980 i Hållnäs kyrka efter sex års forskningsarbete och skapande.

SÅ BÖRJADE DET
Hållnäsdräktens historia började skrivas 1975 då en dräktkommitté bildades inom Hållnäs Hembygdsförening.
Dräktskommittén började besöka arkiv, gå igenom gamla bouppteckngar och prata med gamla människor om gamla kläder och undersöka vad som kunde finnas på vindar och i vrår.

INVENTERING
Vid inventeringen kom inte mindre än 66 gamla klädesplagg fram förutom de kläder som redan fanns på hembygdsgården. Dräkten tidsbestämdes till 1830-talet eller något senare. Den blå färgen visades sig vid inventeringen vara den dominerande.KVINNODRÄKTEN

Kvinnodräkten består av en lila bindmössa med stycke. Den historiska förlagan hittades i Klungsten och är daterad till 1830-talet. Blusen är i vit bommulsväv och rekonstruerad. Broderiet på blusen är ett gammalt Hållnäsmönster från Hammarviken. Förklädet finns i tre varianter.
Två tvärrandiga, ett i röd-blå färg (se bilden i mitten) som kommer från Hammarviken, ett annat i olika blå nyanser (se bilden till vänster) som kallas för Hellströmsförklädet e. fam Hellström i Hjälmunge samt ett vitt förkläde i ett långrandigt rosengångsmönster med förlaga i Slada. Två olika kjolrandningar finns på livkjolen. Ett med blå-vinröd randning (från Hållen-Sladaområdet) och en med blå-röd-gul randning (från Lönnö)
Schalen är en sk förningsduk med ett röd-vit rutigt mönster. Som högtidsschal finns även en schal i siden den förlagan kommer från Ängskär.

MANSDRÄKTEN
Herrdräkten består av en skjorta som är en vanlig tidstrogen modell som är uppsydd efter beskrivning i vit bommulsväv. Västen består av ett hemvävt tyg med randigt mönster i färgerna grått, blått och rött. Förebilden påträffades i Hjälmungeskogen. Byxorna är blå knäbyxor. De har tagits fram efter de uppgifter man fann i bouppteckningarna. Boupptecnkngarna talar vidare om vita och grå strumpor. Både för herrar och damer föll valet på vitt.

Källa: "Hållnäs Förr och Nu" utgiven av Hållnäs Hembygdsförening.


Kvinnodräkten

Mansdräkten
v