Sidan uppdaterades:
2003-05-18


Index

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Recept från Hållnäs

SÖTOST FRÅN HÅLLNÄS
2 liter mjölk
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1 tsk vetemjöl
1 tsk potatismjöl

Gör så här:
Mjölken kokas upp.
Av ägg, vetemjöl, potatismjöl och filmjölk vispas en redning som tillsätts mjölken, denna får nu endast sjuda. När massan vasslats, läggs den upp i ostkar eller durkslag så att vasslan får rinna av. Varva ostmassan med strösocker.

Recept efter Gunborg Wallin. Källa "Det Uppländska köket"

LÖPSKAKA
1½ liter mjölk
2 ägg
1 kkp strösocker
½ tsk salt
½ pkt saffran
1 kkp vetemjöl
1 dessertsked ostlöpe

Gör så här:
Värm 1 liter mjölk till 40 grader. Häll upp mjölken i en eldfast form. Vispa ihop ägg, socker, salt, saffran och vetemjöl med ½ liter mjölk och slå det i den eldfasta formen. Rör ner ostlöpen och rör tills det stannat i formen. Gräddas i ugn, 175 grader.

SAFTSÅS TILL LÖPSKAKA
4 dl vatten
2 dl saft
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Vatten och saft kokas upp. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten. Allt får ett hastigt uppkok. Låt den kallna.

Recept efter Astrid Carlsson. Källa "Hållnäs Förr och Nu 90/91"

MÖRTBIFFAR
7 st mörtar
6 st rå potatisar
2 medelstora, gula lökar
2 medelstora, röda lökar
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
½ tsk kryddpeppar
2 msk buljongpulver
1 kkp skorpsmulor
3 kkp mjölk
2 kkp mjöl

Gör så här:
Mörten rensas och fenorna klipps av. Mal mörten i köttkvarn med ben och allt. Mal två gånger. Andra gången tar man med potatis och lök. Färsen blandas med kryddorna och de i mjölk svällda skorpsmulorna. Blanda sist i mjölet. Provstek en liten klick i pannan och smaka av om det är lagom krydda.
Forma färsen till biffar och stek dem.

Recept efter Astrid Carlsson. Källa "Det Uppländska köket"